Kesäkeittiön herkku, kantarellimuhennos, pannulla hautumassa.
Huraa herkkusuille, nyt on kantarellien aika. Piilossa sammaleen alla, kannon kupeessa lymyää metsän herkuista parhaat. Kun yhden löytää, tietää varoa askeltansa ja kääntää päätä enemmänkin, sillä Cantharellus cibarius kasvaa ryhmissä ja onnekkailla pärekorin pohja täyttyy jo ensi onnistumalta.
Vaikka vuosittain keltavahvero tykkää nostaa päätään samoissa paikoissa, ei kantarellin bongaaminen ole aina helppoa. Into laantuu aloittelijalla, kun lehtipuiden kellertävät maahan varisseet lehdet antavat valheellisia lupauksia. Herkkusuu ei kuitenkaan luovuta ja katse vuolee polkujen reunuksia ja kovaksi painuneita karikealueita. Kultasuonen löytäminen on myös työlästä vilkkailla virkistysmetsäalueilla, joissa puolen päivän aikaan metsään poikkeavalle ei riitä poimittavaa. Aikainen ja ahkera sienet nappaa! Pitäisi löytää kulkematon katve.
Pärekorit ja muovisangot täyttyvät keltaisella metsän kullalla nyt ahkerilla sienestäjillä ja pannulle riittää pyöritettävää. Keltavahverot ovat parhaimmillaan paistettuna ja näiden aarteiden kuivapainosta on neljännes proteiinia. Kantarellin suurta suosiota selittää sen herkullisen maun lisäksi helppo tunnistettavuus. Keltavahvero on kärpässienen rinnalla tunnetuimpia metsäsieniä munankeltaisen värinsä ja omintakeisen muotonsa ansiosta.Vaikka sienisaalis olisi pieni, saa siitä loihdittua herkullisen kastikkeen lisäämällä nokareen Créme Bonjourin kantarellituorejuustoa.
Kantarellit ovat myös helppo raaka-aine ruuanvalmistuksessa. Vahveroita ei tarvitse paljoa kypsentää, sen verran että neste haihtuu. Näitä sieniähän voi halutessaan maistella vaikka raakana.
Vesi herahtaa kielelle puhuttaessakin sienipiirakoista, kantarellikeitoista ja keltavahveropastasta. Pieni ja vaatimaton saalis riittää aina ainakin kastiketta varten. Muhennos on myös helppo ja nopea valmistaa. Maustakin vastaa herkullinen raaka-aine itse, eikä kokilta vaadita maustamisen mestaruutta. Kokeile vaikka:
Herkullinen kantarellimuhennos on helppo ja nopea valmistaa, eikä vaadi erikoisia raaka-aineita.
HELPPO JA HERKULLINEN KANTARELLIKASTIKE
OSTOSLISTAAN / KAAPISTA
Metsän herkkuja sen verran kuin metsän jumala Tapio on antejaan suonut. Sipulia, voita ja maustehyllyltä suolaa ja pippuria. Kermaa. Maitzenaa suurustamiseen.
TYÖVAIHEET
1. Tupsuttele kantarellit puhtaaksi sieniveitsen sudilla. Älä pese sieniä.
2. Pyörittele pilkotuja kantarelleja miedolla lämmöllä hetki pannulla ja anna kosteuden haihtua sienistä.
3. Lisää nokare voita ja hienonnettu sipulit kuumalle pannulle. Anna ruokasipulin kuulottua.
4. Lisää kerma ja kiehauta kevyesti.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Suurusta Maitzenalla jos toive paksummalle kastikkeelle
7. Hauduta kunnes kastike on sopivan sakeaa.
Kermaa, voita ja keltavahveroita - mikään ei voi mennä pieleen! Herkullista ja helppoa!
VINKKI
Turha murehtia vaikka sienestyksen anti jäisi laihaksi. Herkullisen kastikkeen saa aikaiseksi muutamastakin sienestä. Sekoita kermaan mukaan ruokalusikallinen Crème Bonjourin kantarellituorejuustoa. Kantarellituorejuusto antaa kastikkeeseen lisämakua, eikä tietämätön aterioitsija edes huomaa jatketta!
UUSIA IDEOITA KANTARELLIHERKUKSI?!
Kantarellikastike grillipihvin päällä kruunaa kesäruuan, mutta olisi mukava kokeilla jotain uutta. Onko sinulla vinkkiä kantarelliherkuksi, johon ei vaadita hurjan suurta sienisaalista?
Herkullista sienestyskautta! Kantarellikastike kruunaa kesäruuan.