Klik. Napin painallus ja sinne sujahtivat digitaalisessa muodossa toiveeni työpaikasta. Viilattu CV ja tarkkaan mietitty hakemusteksti hulahti ruudultani bittiavaruuteen – toivottavasti kuitenkin löysivät perille unelmatyöpaikkani vartijaksi komennetun rekrytointikonsultin hakemushaaviin. Nyt sormet ristiin ja kännykkä käden ojennuksen päähän. Olen valmiina vastaamaan hakemuskäsittelijän mahdollisiin lisätiedusteluihin tai vastaanottamaan tarjotun haastatteluajan. Mikset sä jo soita? Silmäilen sähköpostejakin pari kertaa päivässä, josko ruudulle ilmestyisi ilosanoma, tieto jatkopaikasta, vahvistus haastatteluun pääsystä.
Haastattelu on ensimmäinen konkreettinen askel, jolloin hakijasta tuntuu, että nyt homma etenee. Paljon tapahtuu kuitenkin jo haastattelua ennen ja sinut kohtaavalla rekrytointikonsultilla on yllättävänkin hyvä kuva sinusta jo paljon ennen ensimmäistä katseen kohtaamista. Taustalla on touhuttu jo jonkin aikaa.
Kaikki alkaa kun ilmenee tarve: lisävoimaa tiimiin!
Yrityksen toiminnan kasvaessa, tulee tarve lisäkäsiparille. Samoin käy, kun työntekijä ilmoittaa jäävänsä äitiyslomalle tai uudesta työstä toisaalla. Uudet haasteet, vuorotteluvapaa, muutto toiselle paikkakunnalle, opintojen alkaminen avaavat kaikki oven uudelle tekijälle. Syitä on monia, mutta tarpeen ilmaannuttua lähdetään vauhdilla kartoittamaan korvataanko tekijä toisella ”samanlaisella” vai onko tässä paikka muuttaa toimintaa, vastuualueita, ja palkata uudenlainen osaaja. Työnantaja piirtää mielessään kuvaa henkilöstä, joka heidän arvion mukaan täyttäisi parhaiten lähteneen jälkeen jättämän tieto-taitoaukon ja muilta ominaisuuksiltaan menestyisi tehtävässä sekä viihtyisi työkulttuurissa ja työporukassa parhaiten.
Työpaikkailmoitus pulpahtaa nettiin
Jokainen konsultti pakertaa rekryprosessin aikana tunnollisesti työpaikkailmoituksen parissa, jotta työnhakija löytäisi googlatessaan mielenkiinnon herättävän työpaikkailmoituksen. Ilmoitus kirjataan pidemmittä puheitta, lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta mahdollisimman infomatiivisesti ja julkaistaan väylissä, joissa toivotaan tavoitettavan toivottu kohderyhmä. Jotta hakemushaaviin kertyisi mahdollisimman paljon innokkaita päteviä osaajia, on työnantajankin pistettävä parastaan. Kahden kauppa.
Rekrytoijan sukellus hakemussaaviin
Järjestelmään pullahtaa hakemuksia, joskus enemmän, joskus vähemmän. Kaikki käsitellään nopeasti ja tehokkaasti, mutta tarkkuudella ja hakijaa kunnioittaen, sillä konsultti jos kukaan tietää tavattuaan lukemattomia työnhakijoita, kuinka uuvuttavaa puuhaa hakemusten tekeminen ja työnhaku ylipäätään voi olla. Kun hakija on nähnyt vaivaa, myös rekrytointikonsultti haluaa nähdä vaivaa ja edistää henkilön työllistymistä omien mahdollisuuksiensa mukaan.
Baronan järjestelmässä konsultin silmiin osuu hakemuskansiossa ensimmäiseksi hakemusteksti, jonka olet järjestelmämme työnhakuverkkolomakkeelle tallentanut. Jos jo tässä vaiheessa olet onnistunut tiivistämään osaamisesi ja motivaatiosi kyseessä olevaan tehtävä silmällä pitäen, olet askeleen edempänä päämäärääsi ja hakemuksesi siirtyy saman tien jatkokäsittelyyn. Viehättävimpiä hakemustekstejä ovat olleet energiset ja innokkaat lyhyet tekstit, jotka vastaavat kysymyksiin: miksi minä sopisin tähän tehtävään ja kun vielä väite on todistettu faktoilla (aiempi työkokemus, opinnoissa tehdyt vastaavat projektit yms.) – wau, olet vahvoilla! Huikean hakemustekstin ei tarvitse olla romaanin mittainen, jo kolmella rivillä voi melko helpostikin vakuuttaa lukija jatkopaikasta. Kun hakemuspinossa on satoja hakemuksia, hissipuheen kaltaiset lyhyet ja ytimekkään myyntipuheet ovat nannaa. Rekrytoijalle tulee halu tietää lisää!
Hakemustekstin jälkeen yhdellä klikkauksella avautuu tie ansioluettelosi. Tästä tarkistetaan alkuun nopealla silmäyksellä josko hakemustekstin lupaukset täyttyvät ja ehkäpä löydän vielä jotain muutakin kiinnostavaa, tehtävään toivottua ja tarvittavaa osaamista tai aiemmasta työhistoriasta tai koulutuksesta, jotain sellaista mikä tukee ajatusta, että sinulla on hyvä pohja omaksua tulevat uudet asiat ja mahdollisena ala-juniorinakin pääsisit nopeasti täyteen vauhtiin.
Onneksi olkoon! Olet jatkossa. Tervetuloa videohaastatteluun.
Sitten alkaa kuvaaminen. Helppoa ja nopeaa. Vaikka ensimmäinen kerta saattaakin kammoksuttaa, marssi pelottomasti eteenpäin. Tartu härkää sarvista, älä lykkää myöhemmäksi. Kun pääset alkuun, toivoisit, että videohaastattelukysymyksiä olisi enemmänkin. Hommahan on hauskaa!
Rekrytoijalle videohaastattelu antaa hakuun liittyvää lisätietoa sekä hyvän kuvan persoonastasi. Siispä jos kerrot hakemustekstissä olevasi iloinen ja ulospäin suuntautunut, myös elekielesi ja energiasi filmillä pitäisi olla yhtä.
Tervetuloa haastatteluun Baronalle
Tässä vaiheessa olet jo rekrytoijalle jo yllättävänkin tuttu. Olemme saanut tutustua aiempaan työhistoriaasi, koulutukseen ja osaamiseesi ansioluettelon ja hakemuksesi kautta ja persoonaasi videohaastattelun kautta. Vuorovaikutustaidoistakin on jo muodostunut ensivaikutelma haastattelutapaamista sopiessamme puhelimitse. Tästäkin huolimatta mikään ei voita kasvokkain kohtaamista. Ensivaikutelma ja pienet eleet, vastauksesi, intosi ja energiasi antavat uutta syvyyttä. Nyt on tilaisuutesi loistaa, mutta liikaa paineita ei kannata taakaksi kerryttää. Olethan jo päässyt haastattelukierrokselle ja hakuseulan läpi . Hyvältä näyttää!
Maltti on valttia. Hetki vielä.
Barona-haastattelun jälkeen kolmesta kuuteen parhaiten tehtävään sopivaa esitellään rekrytoivalle työnantajalle, jonka tehtävänä on arvioida esitellyistä henkilöistä heidän yrityskulttuuriin ja tiimiin parhaiten sointuva. Päätöksiä tehdään nopeaan tahtiin ja kahdesta kolmeen hakijaa pääsee esittäytymään mahdolliselle tulevalle työnantajalle heidän omassa työympäristössä. Tämä on erinomainen tilaisuus myös sinulle, kurkkia, kuunnellaan, ”haistella ja maistella” miltä työilmapiiri vaikuttaa. Viihtyisitkö pidempäänkin? Jos tuntuu synkkaavan, tuulta purjeisiin! Tärkeää on myös kuunnella tarkkaan työnantajan ja tulevan esimiehen odotuksia ja toiveita ja arvioida, onko itsellä riittävästi osaamista ja intoa tehtävään.
Hakuprosessin aikataulu on parista päivästä muutamaan kuukauteenkin, riippuen hausta. Toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen tähtäävä rekrytointiprosessi kestää ymmärrettävästi kauemmin kuin määräaikaiseen työsuhteeseen tai projektityöhön tähtäävät haut. Yllättäviä tilanteita voi kuitenkin tulla myös rekrytointiprosessin aikana ja päätöksen teko venyy. Tämä saattaa hakijaa harmittaa, odottavan aika on pitkä, mutta loppuen lopuksi tämä on myös hakijan parhaaksi.
Sinut on valittu! – tai unelma työpaikkasi odottaa löytämistä vielä hetken
Kun tekijä on valittu, pyörät pyörähtävät uudelleen vauhdilla käyntiin. Työsuhteeseen liittyvien asioiden selvitystyö johtaa sopimuksen allekirjoitukseen ja pian työntekijän ensimmäiseen työpäivään perehdytyksineen. Kielteisen päätöksen saajankaan ei ole syytä vaipua epätoivoon, vaikka kalkkiviivoilla toiseksi jäävän harmitus on varmasti suuri. Teemme paljon työtä sen eteen, että prosessin läpikäyneet henkilöt työllistyisivät kauttamme. Kartoitamme muiden asiakkuuksiemme tarpeet sekä tarkemmin sinun – hakijan – urasuunnitelmat ja -tavoitteet. Viikkoja vierähtää, kuukausiakin joskus, mutta otamme varmasti heti yhteyttä kun uusia toiveitasi vastaavia hakuja käynnistyy. Pidä sinäkin Barona-profiilisi ajan tasalla ja hyvää yhteyttä sinua haastatelleeseen.
Haluatko tietää työnhakuprosessista enemmän tai vielä syvällisemmin? Kysy, ja kerromme lisää mitä kulisseissa tapahtuu. Mitä tarkemmin tunnet prosessin, sen paremmin pystyt vaikuttamaan päätöksenteon rattaissa etenevään hakuun oikeaan aikaan ja tehokkaalla tavalla.
Tämä artikkeli on julkaistu Barona Careersin sivulla 9.2016: Kurkistus kulisseihin: rekrytointiprosessin pyörivät pyörät.