Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

AJANKOHTAISTA

MP 17 MoottoripyörämessutMP 17 Moottoripyörämessut

MP 17
MOOTTORIPYÖRÄMESSUT 

Helsingin Messukeskuksen MP-messut avaavat 2018 ajokauden odotuksen. 

MP-messut pe 2.2.  ja la 3.2. klo 10-20 ja su 4.2. klo 10–17

 

VIIMEISIMMÄT BLOGIT

2018

Tammikuu (4)

MP 18 Kuumimmat moottoripyöräuutuudet

Osallistu MP-Messut messulippuarvontaan

MP-messujen saunakylä

MP-messut 2018 ovella


2017

Tammikuu (2)

Matka2017-messuilla matkakohteena Baltia

Matka2017-messut ja kulttuurien kirjo


2016

Joulukuu (4)

Hanki Museokortti vanhenevilla virikeseteleillä

Arvonnassa pääsyliput Matka 2017 -messuille

Kurkistus rekrytointiprosessin kulisseihin

Itsenäisyyspäivän ihmettelyä

Marraskuu (24)

Motoristiviisauksia

Bloggarin vapaapäivä

#Keskiviikkokehu: Lotta Saahko

Testikuskien Bucket List on jo valmiina

Ota kaikki irti ajokaudesta 2017 - merkitse tapahtumat kalenteriisi

Kaikki irti ajokaudesta 2017

Mitä yhteistä minulla ja Jari Sillanpäällä?

Kesämuistoja Honda-moottorilla

Auto2016-messutärpit 

Messuttärpit Auto 2016 -tapahtumaan

Jännittääkö?

Kysy miksi ! Mutta miksi ?

Rapsutettava ranskanbulldoggi

Isä-TIETOVISA

Rakkautta on...

Jaksaa, jaksaa & onnen hetkiä

Clinton vai Trump?

Arvonta! Liput Meidän viikonloppu -tapahtumaan

SkiExpo syleili talviurheilijoita

Lähestyminen, Anja Snellman / Kirjat

Kevennetään kotia -haaste

Arvonta! Voita liput DigiExpoon

Tulevaisuus on täällä - samoin DigiExpo

NaBloPoMo-haaste vastaanotettu

Lokakuu (1)

Helsingin kirjamessu - lääkettä kaamoksen karkoitukseen

Syykuu (2)

Baronalaisten naisten naistenilta

Pelottaako pupupöksy? Nyt me lennetään

Heinäkuu (13)
Back to work - vinkit stressittömään lomalta paluuseen

Kuokkavieraita kutsun kera

Kantarellit koriin herkkusuiden iloksi

Nostalgiamatka Nintendon peesissä

Oodi ystävyydelle. Kiitos muistamisesta!

Esittelyssä upea Kuhmon kaupunginkirjasto

Mitä mukaan matkalle? Pakkausvinkkejä

Maailman paras makaronilaatikko

Eino Leinon päivä

Tee oma Summer Vacation Bucket List! 10 vinkkiä listan tekoon

Armeijaan. Aamukampa on nyt piikitön

Bucket List for Summer on valmis

Lomalla viimeinkin

Toukokuu (1)

Hymyilevät motoristit Mäntsälässä

Maaliskuu (1)

Aloittamisen tuska

Helmikuu (3)

Onko kaunista uimalakkia olemassakaan

Leppoisaa majoittumista Forenomin huoneistohotellissa 

Oodi ihanalle Sweep Verona naisten nahkatakille

2015

Tammikuu (4)

Suomalainen ei osaa myydä

Tempaudu toiseen maailmaan Matka 2016 -messuilla

Arvonnassa pääsyliput Matka 2016 -messuille

Mä en ikinä voita mitään

 

AIEMPAA HULINAA

Matka 2017 -messut, Messukeskus, HelsinkiMatka 2017 -messut, Messukeskus, Helsinki

 MATKA 2018 -MESSUT

Tempaudu mukaan Matka 2018 -messuille Helsingin Messukeskukseen. Altista itsesi maatkakuumetartunnalle ja ihanille mp-reissu-unelmille!

 


BLOGGAAMISEN MARRASKUU

#NaBloPomo2016 on taas täällä. Siis mikä? Haaste bloggaajille: yksi postaus blogissa joka ikinen marraskuun päivä. Olen mukana. Saapi nähdä miten naisen käy :)

 

Seuraa onnistunko, vaiko varastaako Netflix kirjoittamiseen varatun tunnin: Kristallin kirkkaasti -blogi

  

MATKA 2017 PÄÄSYLIPPUJEN ARVONTA SUORITETTU

Onni suosi Anna-Maijaa ja Johannaa! 

 

BLOGIPERHEESTÄ KOLMEN KOPLA

Testikuskit-blogin rinnalle syntyi työelämää pohtiva I Rest My Case –blogi sekä päiväkirjan omainen Kristallipallo-blogi.

Kaasu korjaa -MP-blogi

Kristallin kirkkaasti -blogi

I rest my case - työelämää -blogi

HALTIOITUNEENA KULTTUURIN KEHDOSSA - ESITTELYSSÄ UPEA KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO

HALTIOITUNEENA KULTTUURIN KEHDOSSA - ESITTELYSSÄ UPEA KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO

Lisätty 09.07.2016

Pyörin ja hyörin, ihmetellen sitä ja tätä. Käynti Kuhmon kaupunginkirjastossa oli elämys.Pyörin ja hyörin, ihmetellen sitä ja tätä. Käynti Kuhmon kaupunginkirjastossa oli elämys.
Uskaltaisinko kirjoittaa, että Kuhmon upein rakennus ei olekaan kuuluisa Kuhmo-talo, vaikka huikea komistus sekin. Ulkopaikkakuntalaisen yllätti kaupunginkirjaston kauneus ja sen tarkkaan mietityt yksityiskohdat. Kuhmon kaupunginkirjasto on kulttuurin eläväinen kehto, joka odottaa kävijöitä suuremmin huutelematta Pajakkakosken kupeessa.Kuhmon kaupunginkirjastovierailulle houkutteli kirjaston tarjoamat taidenäyttelyt. Erityisesti kiinnostuksen herätti taiteilija 
Eljas Määtän kokoelma. Määtän kuvat on tehty canvas-tekniikalla tauluiksi ja kuvausten kohteena on ollut Pajakkakosken tarjoamat kauniit maisemat eri vuodenaikoina. Teokset olivat esillä kirjaston aikuisten osaston ikkunaseinällä, josta avautui Määtän kuvauskohde, Pajakkakoski ja -silta. Kuvat kilpailivat huomiosta ikkunoista avautuvan luonnon kanssa ja antoivat mielenkiintoisen vertailukohdan tallenteen ja tämän hetkisen koskenkuohujen osalta.

Määtän teosten lisäksi tutustuimme 23-vuotiaan iivantiiralaisen luontokuvaaja Ville Heikkisen upeisiin luontokuviin, joihin useisiin oli tallentunut Kuhmon karhuja. Heikkiselle metsä on tärkein kuvauskohde. Nuoresta iästään huolimatta Heikkinen on arvioni mukaan ansainnut paikkansa kauemmin kameraa räpsyttäneiden parissa, niin upeasti kuvissa on valo ja tunnelma tulkittuna.

Luontokuvaaja Ville Heikkisen upeat luontokuvat olivat näytteillä kirjastokäytävällä.Luontokuvaaja Ville Heikkisen upeat luontokuvat olivat näytteillä kirjastokäytävällä.

Eljas Määtän valokuvateos Kevättulvan aikaan on asetettu ikkunaa vasten. Taustalla kuohuu kuvauksen kohde, Pajakkakoski.Eljas Määtän valokuvateos Kevättulvan aikaan on asetettu ikkunaa vasten. Taustalla kuohuu kuvauksen kohde, Pajakkakoski.

Ikkunaseinällä sekoittuvat huikea Pajakakosken maisema, Määtän valokuvanäyttely sekä kirjaston henkilökunnan valitsemat lukemaan houkuttelevat ajankohtaiset kirjat. Ikkunaseinällä sekoittuvat huikea Pajakakosken maisema, Määtän valokuvanäyttely sekä kirjaston henkilökunnan valitsemat lukemaan houkuttelevat ajankohtaiset kirjat.


Kuhmon kirjastossa saa lukuelämysten lisäksi nauttia kuvallisesta kulttuurista ja huikeasta arkkitehtuurista. Valon lapsena, suuret ikkunat rakennuksen jokaiseen ilmansuuntaan ihastuttivat. 

Kuhmon kirjasto on todellinen arkkitehtuurinen elämys. Vaelsin käytävillä silmäillen kirjarivejä ja seinille kiinnitettyjä luontokuvia, mutta suurimman osan ajasta nakkelin niskoja todetakseni tilan huikean korkeuden ja katon rajassa olevat valonlähteet. Kääntelin päätä suuntaan ja toiseen, kohdaten joka käännöksellä yksityiskohtia, jotka vaativat katseen naulaatumisen. Isot ikkunat Pajakkakosken suuntaan toivat luonnon sisään ja toimivat taiteena jo sellaisenaan. 

Postmodernin kirjastotalon arkkitehtuuri on valoisaa ja valkoista syleilevää. Raikkaan valkoiseen ympäristöön tuo lämpöä pyökin väriset kirjahyllyt ja kalusteet sekä mielenkiinnon herättävä kiiltävä sininen torni pääsalin ja lastensalin välissä.

 


Kirjaston pääsalissa oli katseen vangitsijana tummansähkönsininen pienin lasitiilikoristein (ks. blogin ensimmäinen kuva) kirjailtu torni. Hetki Roomeota ja Juuliaa jäi kuitenkin haaveeksi, kun parvekkeelle johtavat, siniseen suppiloon piiloitetut portaat, olikin munalukolla suljettuna.

Suurin osa kirjaston kalusteista sekä lampuista on suunniteltu Kuhmon kirjastoa varten. Kirjaston sisätiloissa on pyritty ilmavuuteen ja raikkauteen valon ja suuren sisäkorkeuden avulla. Lattioilla on laattojen leikkiä ja katossa puuparruista taidetta. Lasten lukusalissa pylväät huipentuvat karusellimaiseen puusäleikköön ja myös erikoiset lamput pitävät kulkijan katseen katossa. 

Kirjaston ulko-ovelta avautuu käytävä, joka ohjaa ovesta kurkaavaa etenemään. Taidenäyttelyt kulkuväylän reunoilla kutsuvat hidastamaan etenemistä ja harjoittelemaan olemaan kiirehtimättä heti kirjaston sydämeen. Nauttimaan matkasta. Jokainen askel vie eteenpäin ja edetessä avautuu suuri kaunis kirjastosali. Lehtilukusali jää kulkijan taakse ulko-oven viereen, lasten- ja nuorten osasto avautuu siniseltä tornilta ja musiikkiosasto valloittaa kirjaston perällä.
 

Tietokonenurkkaus, valo ja valokuvateos houkuttelevat kotiverkosta kylille surffailemaan.Tietokonenurkkaus, valo ja valokuvateos houkuttelevat kotiverkosta kylille surffailemaan.
Valoisuus jatkui musiikkiosastolle Kuhmon kaupunginkirjastossa.Valoisuus jatkui musiikkiosastolle Kuhmon kaupunginkirjastossa.


Kuhmon suuresta kaupunginkirjastosta alettiin haaveilla määrätietoisemmin heti 1980-luvun alussa ja paikaksi valittiin Pajakkajoen ranta. Paikallisoppaani kertoi, että aivan yksimielistä kannatusta uuden kirjaston rakennuttaminen ei kuhmolaisilta saatu. Hankkeen hinta kuulosti mahtipontiselta ja kirjaston sijainti  Pajakkakosken rantatontillekin herätti ihmetystä.

Kirjasto avasi ovensa kuitenkin vuoden 1988 joulukuussa ja on ansainnut paikkansa kuhmolaisten yhteisenä olohuoneena.  
 

Lasten lukusalin lisäksi perheen pienimmille on satunurkkaus. Riippukeinussa köllöttelevä karhu kuuntelee mielellään lasten kanssa sadun jos toisenkin.Lasten lukusalin lisäksi perheen pienimmille on satunurkkaus. Riippukeinussa köllöttelevä karhu kuuntelee mielellään lasten kanssa sadun jos toisenkin.


Lapsia on syleilty lukuharrastuksen pariin. Taaperoista aina teini-iän kynnykselle asti, on ikioma lukusali. Tila on jaettu isosta salista lasein ja valosta vastaavat hauskat lamput sekä huikeat ikkunat Pajakkakosken suuntaan. Huoneen muoto on luovuutta kosiskelevasti ja tavanomaisuudesta poiketen ympyrän muotoinen. Muumit ja Nalle Puh ystävineen kutsuvat kirjoista kiinnostunutta peremmälle ja oviaukossa rauhassa seittiä rakentava hämähäkki virittää mukavasti satumaailmaan siirtymisen tunnelmaan. 


Kirjaston henkilökunta tunnisti varmasti ensikertaa vierailevan. Seisoin keskellä  käytävää, nauttien näystä ja etsien toinen toistaan mielenkiintoisempia yksityiskohtia. Lamput, kattoritilät, ikkunat, eri muotoiset tilat, värit… tuntui kuin mitään ei olisi jätetty miettimättä loppuun.Tuskinpa tarvitsee kirjaston palveluita sen enempää mainostaa, mutta turistin kannattaa ehdottomasti aloittaa Kuhmo-vierailu kaupunginkirjastosta. Kirjasto toimii loistavasti infopisteenä ja vastaa vierailijan "mitä-missä-milloin" -kysymyksiin. 
Kaupungin kirjasto tarjoaa valtavan määrän tietoa paikkakunnan tapahtumista ja aktiviteeteistä. Kiinnostaisitko esimerkiksi karhujen katselu kuvauspiilossa eräoppaan johdolla? Vai konsertti Kuhmo-talolla? Ehkäpä Pajakkakinon elokuvaelämys iltaan?

Toinen kaupungin, ehkäpä virallisempi, turisti-info sijaitsee torin laidalla osoitteessa Torikatu 22. Siellä vieraillessa voi samalla herkutella maittavan haukiburgerin, sillä samassa osoitteessa majailee herkullisiin makuelämyksiin yltävä Cafe Torilla.

Kuhmon kaupunginkirjaston kupeessa rantaraitilla löytyy huikeista maisemista Lasihuone-teos.Kuhmon kaupunginkirjaston kupeessa rantaraitilla löytyy huikeista maisemista Lasihuone-teos. 


Jätä aikaa myös kirjaston ympäristöön tutustumiseen. Valohuone valloitti, samoin teos, jossa koko joukko romua oli ripustettuna lumoavaksi luovuuden lähteeksi. Sinisiä ajatuksia.

Vierailu Kuhmon kaupungin kirjastoon osui vielä päivistä sopivimmalle, kansallisrunoilijamme Eino Leinon päivään. Jos haluat virittäytyä runojen maailmaan, lukaise aiempi blogini Hyvä ihminen -  sehän on Eino Leinon päivä.

Kerää sinä omat muistot tästä mielenkiintoisesta kohteesta. Kuhmon kaupunginkirjasto lymyilee rantaraitin tuntumassa Pajakkakatu 2 :ssa. Onko tässä osoitteessa Suomen kaunein kirjasto?! Kirkkojen bongailun sijaan, aloitan kirjasto tourneen.

 


Sanapilvi: 
Kristallipallo, Testikuskit, blogi, Kuhmo, Kuhmon kaupunginkirjasto, Pajakkakoski, Pajakkajoki, Eljas Määttä, Ville Heikkinen, luontokuvaaja, valokuvaus, valokuvateos, kirjasto, kirjastosali, postmoderni, Cafe Torilla, Valohuone, Eino Leino, Pajakkakatu